Właściwości oleju krokoszowego

Olej krokoszowy jest produkowany z nasion krokosza barwierskiego. Był wysoko ceniony już w starożytności. Posiada właściwości prozdrowotne, wykorzystywany jest także do pielęgnacji skóry.

Prozdrowotne właściwości oleju krokoszowego

Olej krokoszowy zawiera ogromną ilość wielonasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas:

  • stearynowy,
  • olejowy,
  • palmitynowy,
  • arachidowy,
  • linolowy

Kwas linolowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich procesów przemiany materii. Ma korzystny wpływ na odporność organizmu i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Innym niezwykle cennym składnikiem tego oleju jest witamina E w naturalnej postaci, która jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Zwalcza wolne rodniki, spowalnia proces starzenia się i chroni serce.

Do pielęgnacji skóry

Właściwości oleju krokoszowego sprawiają również, że jest on wykorzystywany jako kosmetyk o wyjątkowo korzystnym wpływie na kondycję skóry. Często stosuje się go jako składnik preparatów przeznaczonych do cery tłustej i trądzikowej. Doskonale nadaje się jako dodatek do kąpieli, sprawiając że skóra staje się lepiej odżywiona i nawilżona. Dobre efekty daje w pielęgnacji bardzo wysuszonej cery, zaleca się go także w przypadku zmian łuszczycowych. Warto wiedzieć, że kwas linolowy w naturalny sposób zmiękcza skórę, zwiększa jej jędrność i zapobiega utracie wody. Witamina E wspomaga walkę z procesami starzenia się oraz pomaga niwelować skutki nadmiernego opalania się.

Kiedy stosować olej z krokosza?

Jest to produkt polecany osobom narażonym na choroby układu krwionośnego. Właściwości oleju krokoszowego powodują obniżenie poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi. Tym samym jest to preparat, który wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe. W tradycyjnej medycynie chińskiej zaleca się go w celu poprawienia ukrwienia i zmniejszania dolegliwości bólowych. Można go również łączyć z innymi olejami, na przykład z ogórecznika oraz wiesiołka. Aby stosowanie oleju z krokosza przyniosło pożądane efekty, trzeba go przyjmować codziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dawki, czyli jednej łyżki. Zbyt duże ilości oleju mogą spowodować efekt przeczyszczający. Jako kosmetyk do pielęgnacji skóry może być używany w nieograniczonych ilościach.

Olej krokoszowy znany był od czasów starożytnych, obecnie zyskuje coraz większą popularność jako kosmetyk i dodatek do zdrowej diety. Oprócz właściwości prozdrowotnych charakteryzuje go również wyjątkowo piękny zapach, delikatny, subtelny smak i ładny kolor.

Post Author:

Dodaj komentarz