Podstawowe cechy maltodekstryny

Maltodekstryna, co to jest?

Maltodekstryna jest produktem powstałym w wyniku rozpadu skrobi. Jest popularnym składnikiem dodawanym w procesie produkcji żywności, posiada wysoki indeks glikemiczny i mnóstwo kalorii. Tego składnika powinny wystrzegać się osoby będące na diecie odchudzającej oraz osoby chore na cukrzycę.

Podstawowe cechy maltodekstryny

Maltodekstryna mimo że jest wielocukrem zbudowanym przede wszystkim z cząsteczek glukozy nie daje odczucia słodyczy. Do produkcji żywności używa się jej w postaci białego proszku rozpuszczalnego w wodzie. Wraz z wodą substancja ta tworzy żele oraz emulsje, które tworzą określoną teksturę produktów żywnościowych. Po raz pierwszy maltodekstryny w przemyśle spożywczym użyto w latach 50. XX wieku, i od tego czasu stosuje się ją nieprzerwanie. Zainteresował się nią również przemysł farmaceutyczny.

Mimo że maltodekstryna jest węglowodanem złożonym pozostaje lekkostrawna, a jednocześnie dostarcza organizmowi mnóstwo energii.

Wartość odżywcza maltodekstryny dla 100 g produktu

  • wartość energetyczna: 382 kcal
  • tłuszcz : 0 g
  • węglowodany: 95,5 g, w tym cukry: 6,6 g
  • błonnik : 0 g
  • białko : 0 g
  • sól : 0,04 g

Funkcja maltodekstryny przemyśle spożywczym

Maltodekstryna ze względu na swoje zalety znajduje się prawie we wszystkich produktach żywnościowych przetworzonych. Podstawowe funkcje maltodekstryny, to:

  • funkcja wiążąca
  • stabilizująca
  • wypełniająca
  • zagęszczająca
  • spulchniająca
  • tworząca odpowiednią strukturę
  • wzmacniająca smak i zapach
  • nośnika aromatów
  • nośnika barwników
  • nośnika tłuszczów
  • kapsułkowania aromatów
  • regulująca wilgotność
  • emulgująca
  • przedłużająca trwałość

W jakich produktach znajduje się maltodekstryna?

Maltodekstryna jest składnikiem wszelkich produktów typu instant, czyli zup, sosów, budyniów, kisieli, a także lodów, słodyczy, różnego rodzaju wyrobów cukierniczych, margaryny, żywności typu light. Można ją zaleźć również w wędlinach, serach, produktach żywnościowych dla niemowląt, produktach dla sportowców.

Maltodekstryna a bezpieczeństwo dla zdrowia

Maltodekstryna jest bezpiecznym i pożądanym dodatkiem do żywności. Jest łatwo przyswajalnym źródłem energii, dlatego najlepiej spełnia swoją funkcję jako dodatek do odżywek dla sportowców. W przypadku osób mniej aktywnych fizycznie lub dzieci warto zastanowić się przede wszystkim nad ilością spożywanej maltodekstryny i poszukać produktów bez tego składnika lub pokusić się o samodzielne przygotowanie niektórych potraw.

Post Author:

Dodaj komentarz