Dlaczego warto jeść szpinak?

Liście szpinaku wykazują działanie antynowotworowe i zapobiegają miażdżycy-dwóm niezwykle niebezpiecznym chorobom cywilizacyjnym. Dzięki zawartości magnezu, szpinak pomaga walczyć ze stresem, przeciwdziała bólom głowy. Wspomaga także nasz wzrok oraz wspiera odporność organizmu.

Co zawiera szpinak i dlaczego warto go jeść?

Szpinak to bogactwo przeciwutleniaczy:

Ponadto jest cennym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu i kwasu foliowego-szczególnie zalecanego kobietom w ciąży, ponieważ zapobiega wadom cewy nerwowej u dziecka. Potas obniża ciśnienie i reguluje pracę serca. Żelazo zapobiega anemii, zawartość witaminy K odpowiada za krzepnięcie krwi. Z kolei witamina E zapobiega procesom starzeniowym. Szpinak zawiera również jod, mangan, a także witaminy z grupy B. Udowodniono, że szpinak hamuje rozwój choroby Alzheimera, a także chroni przed chorobą Parkinsona, które dotykają najczęściej osoby starsze. Ze względu na zawartość karotenoidów zapobiega też zaćmie. Stanowi profilaktykę takich nowotworów jak: nowotworów pęcherza moczowego, prostaty, wątroby, okrężnicy, szyjki macicy, piersi.

Jak spożywać szpinak?

Szpinak wyśmienicie smakuje z czosnkiem, śmietaną, solą i pieprzem-duszony na patelni. Aby zachować większość składników odżywczych, możemy jego liście dodać do sałatki, np. z orzeszkami ziemnymi, serem feta, gruszką w zalewie i suszonymi pomidorami. Ze szpinaku można też przyrządzić pesto, sos do makaronu, a także dekorować nim kanapki. Jeśli nie jesteśmy przekonani do wytrawnego smaku, możemy liście szpinaku dodać do koktajlu owocowo-warzywnego, np. z mango, bananem, pomarańczą, jagodami. To świetny składnik koktajli białkowych dla sportowców, ponieważ uzupełnia magnez i regeneruje mięśnie po wysiłku fizycznym, zwiększa też ich masę. Szpinak zawiera mało kalorii i pomaga spalać tłuszcz, a także przyspiesza metabolizm. Najlepiej kupować świeże liście szpinaku i spożywać tuż po zbiorze, ponieważ wtedy mają największą zawartość witaminy C. Szpinak do diety niemowlęcia można wprowadzić już od 4 miesiąca życia.

Kto nie powinien spożywać szpinaku?

Osoby, u których wystąpiły kamienie nerkowe nie powinny spożywać szpinaku ze względu na zawartość kwasu szczawiowego. Nie kupuj szpinaku z przypadkowego źródła, ponieważ w jego liściach mogą gromadzić się azotyny i azotany, niewskazane dla dzieci i kobiet w ciąży. Wybierz szpinak ekologiczny. Szpinak powinny ograniczyć także osoby chorujące na dnę moczanową. Ponieważ kwas szczawiowy utrudnia przyswajanie wapnia, powinny unikać go osoby z osteoporozą.

Post Author:

Dodaj komentarz